Amaryllis este o planta foarte frumoasa si interesanta. Are un aspect exotic si tropical, cu florile sale mari, asemanatore ca forma cu crinul, care cresc pe o tija lunga si dreapta, avand la baza cateva frunze subtiri. Culorile florilor variaza de la alb pana la rosu intens; exista si cateva specii cu flori pestrite. Amaryllis infloreste in cel putin 7 saptamani.
Ce va trebuie: - un bulb de amaryllis - un ghiveci putin mai mare decat bulbul (sa ramana cam 5 cm intre marginile ghiveciului si bulb) - un amestec de pamant usor drenabil - un bat, pentru a sprijini tija florii - si... multa rabdare. Plantarea bulbului de amaryllis 1. alegeti un bulb ''rotofei'', care inca are cateva radacini la baza 2. ghiveciul trebuie neaparat sa fie mai mare decat bulbul; alegeti un vas cu diametrul de 12-17 cm este perfect, pentru ca bulbul nu trebuie sa dispuna de prea mult spatiu in jurul lui daca vrem sa il fortam sa infloreasca. 3. umpleti ghiveciul pe jumatate cu amestecul de pamant si asezati bulbul in asa fel incat 1/3 din el sa ramana in afara dupa ce umpleti tot ghiveciul cu pamant. 4. infigeti batul langa bulb, pentru ca atunci cand va fi nevoie sa puteti sa sprijiniti tija de el; florile de amaryllis sunt dectul de grele pentru tulpina fragila a florii, asa ca e bine sa apelati la acest ajutor pentru a nu cauza probleme bulbului sau radacinilor. 5. se uda bine 6. asezati ghiveciul langa o sursa puternica de lumina indirecta si aveti grija ca pamantul sa fie in permanenta umed (nu ud, apa nu trebuie sa musteasca in jurul bulbului pentru ca riscati ca acesta sa putrezeasca). 7. tija va apare si creste in numai cateva saptamani, dupa care vor urma si frunzele groase, pe masura ce tulpina se va dezvolta. 8. ghiveciul trebuie intors o data la cateva zile, pentru ca tija florii sa fie expusa egal la lumina si sa creasca drept. 9. amaryllis poate fi tratat la 2-3 saptamani cu o substanta fertilizatoare solubila, diluata la jumatate. 10. dupa ce florile s-au ofilit, taiati tija pana deasupra bulbului si udati in continuare, pana toamna, cand planta intra in perioada de repaus; vara puteti scoate ghiveciul cu amaryllis afara, daca il plasati intr-un loc cu umbra partiala.
Cum sa fortam un bulb de amaryllis sa infloreasca de sarbatori 1. pentru a avea flori de amaryllis pe perioada sarbatorilor de iarna, taiati tija plantei dupa ce aceasta nu mai face flori, dar lasati frunzele sa creasca in continuare. puteti tine ghiveciul afara pe timpul verii, intr-un loc cu umbra partiala. 2. pamantul trebuie sa fie mereu umed, dar nu foarte ud. 3. nu mai tratati planta cu substante fertilizatoare incepand cu luna august. 4. cand temperaturile de afara scad si vine momentul sa bagati planta in casa (septembrie-octombrie), mutati ghiveciul intr-un loc racoros si uscat si nu mai udati planta deloc. In acest moment, foliajul este deja uscat. Daca doriti ca amaryllisul dvs. sa fie inflorit in perioada sarbatorilor de iarna, incetati udarea cu 10-12 saptamani inainte de acest moment. 5. lipsa foliajului si a apei va forta planta sa dea alta tulpina. Incepeti sa udati amaryllisul imediat ce apare noua tija si mutati ghiveciul intr-un loc cald si luminos (eventual insorit); in curand vor aparea si frunzele. 6. dupa ce florile se ofilesc, reluati pasii descrisi pana acum.
Cum infloreste un amaryllis 1. pentru ca planta dvs. sa infloreasca normal, taiati-i tija dupa ce nu mai infloreste, dar lasati frunzele sa creasca in continuare, cat mai mult timp. Tineti ghiveciul intr-o zona cu lumina puternica, fie in casa,m fie afara, daca timpul permite acest lucru. 2. pamantul trebuie sa fie mereu umed, dar nu foarte ud. 3. din luna august nu mai tratati planta cu substante fertilizatoare. 4. aduceti ghiveciul in casa inainte sa dea primul inghet si asezati-l intr-un loc racoros, la lumina puternica, indirecta. 5. frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca si vor cadea in jurul lunii decembrie. Udati planta in continuare, ca de obicei, si noua tija va aparea in 1-2 luni. Mutati planta intr-un loc cald si insorit. La scurt timp vor aparea si frunzele, apoi florile. 6. daca florile se usuca, luati pasii de la capat. Daca lasati planta sa infloreasca natural, florile vor fi mai mari. Ingrijirea amaryllisului - indiferent de metoda pe care o alegeti pentru a face planta sa infloreasca, reincepeti sa udati planta dupa ce a inflorit. - pe masura de bulbul de amaryllis creste, trebuie sa il plantati intr-un ghiveci din ce in ce mai mare. - si bulbii de amaryllis produc bulbi laterali, la fel ca gladiolele sau narcisele. Bulbii cei mici trebuie inlaturati cu grija si plantati separat, daca doriti sa aveti mai multe plante. Fiind foarte mici, acestia au nevoie de mai mult timp pana sa infloreasca (chiar 1 an). - pentru a forta bulbii sa infloreasca este nevoie de o temperatura putin mai ridicata, insa florile se vor mentine mai mult daca planta este tinuta intr-o camera mai racoroasa. - daca planta nu intra in perioada de repaus, inlaturati frunzele ramase si schimbati-i ghiveciul. - aveti grija ca bulbul si parte superioara a plantei sa nu fie atacate de daunatori. - motive din cauza carora planta nu infloreste: nu a trecut prin perioada de repaus, lumina insuficienta pe perioada de crestere, pamantul nu are suficiente substante nutritive.
Foarte frumosi! Felicitari! Va invit sa vedeti cateva varietati la fel de frumoase pe www.planteo.ro Bulbii sunt foarte mari, circumferinta 28/30, 30/32 sau 34 cm. Majoritatea vor avea 3 tije florale (cel putin 2). Preturi incepand de la doar 23 lei/bulb.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.